16 травня 2020 року – День Європи в Україні

Історія свята. День Європи — свято, що відзначається в країнах Єв­ропейського Союзу 9 травня, а також офіційно в Україні щорічно у третю суботу травня з 2003 р. День Європи, разом з єдиною валютою (євро), прапором і гімном, є символом ЄС як політичної сили. Рада Євро­пи святкувала однойменне свято у день свого засну­вання 5 травня 1949 р. до 1964 р. Європейський Союз затвердив 9 травня як День Європи на саміті в Мілані 1985 р., вирішивши увічнити день проголо­шення Декларації Шумана.

У Парижі 9 травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Р. Шуман закликав Фран­цію, Німеч-чину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисло­вості (основи нарощування військової тех­ніки) та віддати їх в управління новій наднаціональ­ній структурі. Це стало «наріжним каменем Європейсь­кої федерації». Завдяки об’єднанню економіч­них зусиль і розподілу досягнутих результа­тів європейські країни уникнули накопичення військо­вої могутності одна проти одної, що і забезпе­чило мир на нашому континенті.

Також 9 травня вважається Днем народження Євро­пейського Союзу.

В Україні. Свято було встановлено в Україні «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…» згідно з Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р. № 339/2003. День Європи в Україні відзначається у третю суботу травня. День Європи жителі України відзначають як день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. Традиційно урочиста церемонія відкриття Дня Європи проходить у Києві. На Хрещатику облаштовується так зване «Європейське містечко» за сприяння Представництва ЄС в Україні та посольств держав-членів ЄС. Таке містечко складається з павільйонів, що представляють Україну, кожну державу-члена ЄС, Європейську Комісію та міжнародні організації. У павільйонах презентується географія, культура, історія найбільших міст держав-членів ЄС, організовуються публічні дебати з послами та представниками української влади, проводяться вікторини з європейської тематики та мовні курси, облаштовуються «куточки національних страв» тощо. Традиційно протягом офіційного відкриття святкування Дня Європи, відбуваються зустрічі послів держав-членів ЄС із представниками органів місцевої влади, студентами та викладачами місцевих університетів, представників неурядових та громадських організацій, засобів масової інформації. Україна — єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається День Європи.

До речі, в 1887 р. в Закарпатті (яке тоді знаходилось у складі Австро-Венгрії) у Верхнєтисянській котловині на правому березі Тиси був встановлений двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи. Координати цього географічного центру Європи:  47⁰56’3’’ північної широти та 24⁰11’30’’ східної довготи.

Міцнішають зв’язки ФІКТ з Європою. У Державному унiверситетi “Житомирська полiтехнiка” з 2017р. реалiзується проект Європейської комiсiї за програмою Еразмус+ SmaLog/ “Магiстерська програма зi смарт-транспорту i мiської логiстики”. Мета проекту – розробка та впровадження вiдповiдної магiстерської програми в рамках спецiальностi “Транспортнi технологiї”, а також теоретичних засад аспiрантської – PhD програми. Проектом передбачається облаштування навчально-лабораторної аудиторiї, видання методичних матерiалiв, органiзацiя стажування студентiв, аспiрантiв, викладачiв.

У рамках цього проекту в 1-му семестрi 2019-2020 навчального року в Унiверситетi Тор Вергата (м.Рим, Iталiя) навчалися та працювали над дипломними роботами 2 студенти факультету IКТ спецiальностi “Iнженерiя програмного забезпечення” Iрина Хоменко та Василь Сидорчук. У той самий час в Унiверситетi прикладних наук: технологiй, економiки та дизайну (м.Вiсмар, Нiмеччина) працював над дипломним проектом також студент ФIКТ спецiальностi “Телекомунiкацiї та радiотехнiка” Михайло Носач. Варто зауважити, що оплата за навчання, проїзд, а також кошти на побутовi витрати покривалися за рахунок проекту.

Усi троє – Хоменко I., Сидорчук В., Носач М. – вже випускники факультету IКТ. У груднi 2019р. вони успiшно завершили навчання, захистили атестацiйнi роботи та отримали освiтнiй рiвень магістра.

Студенте ФIКТ! Замислись, ти можеш стати наступним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.